Poslovne vesti > Analize i regulativa > Dužnima brišu kamate

Dužnima brišu kamate

Published by novci on 2012/11/9 (109 reads)Privrednici koji državi duguju za neplaćeni porez, dobiće još jednu šansu da se izvuku iz dužničkog ropstva. Naime, nacrt Zakona o otpisu kamata i mirovanju poreskog duga, koji je ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić najavio, sada je na javnoj raspravi. Po njegovom usvajanju, velika preduzeća “dobiće” godinu dana za mirovanje poreskog duga, dok će za male i srednje preduzetnike ovaj rok biti dve godine. Uslov da dobiju ovakvu povlasticu imaće oni obveznici koji redovno izmiruju svoje tekuće obaveze.

Ovim zakonom se uređuju otpis kamate i mirovanje neplaćenih javnih prihoda koji su dospeli za naplatu najkasnije do kraja oktobra ove godine.

- Da bi uopšte razmišljali o ovoj povlastici, privrednici moraju na vreme platiti svoje obaveze za novembar i decembar - objašnjavaju u Ministarstvu finansija i privrede. - S obzirom na to da će se Zakon primenjivati od početka sledeće godine, važno je i da januarske poreski računi budu namireni.

Privrednici imaju dve opcije. Ukoliko imaju sredstva da odmah namire osnovni dug, celokupna kamata im se automatski otpisuje.

Dužnici koji nemaju tu mogućnost, dug će namirivati mesečnim ratama, po isteku mirovanja, koje za velike privrednike traje jednu, a za male i srednje dve godine.

Za vreme mirovanja, dug se uvećava jedino indeksom inflacije.

Kada Zakon stupi na snagu, svi postupci prinudne naplate se prekidaju.

Zakonom je predviđeno i da se dužnicima koji u toku mirovanja duga prestanu redovno da izmiruju svoje tekuće obaveze vraća kamata. I privrednik koji propusti da platu svoju ratu, može da očekuje automatsku blokadu svog računa zbog prinudne naplate.

 

Navigate through the articles
Previous article Rok za izmirenje novčanih obaveza 45 dana Javni dug Srbije 57,5 odsto BDP-a Next article

Učitavam...

Biznis i finansije

Biznis i finansije 87
maj 2012.

Biznis i finansije 87: Poslovna infrastruktura Srbije
Poslovna infrastruktura Srbije
Krenuli, pa skrenuli

Prijatelji

Dunav osiguranje

NOD32

legalizacija softvera

Hotel Park
Belit
Uniqua osiguranje

Dom zdravlja Jedro

Biznis i finansije

Preko ramena

Doček Nove godine