Poslovne vesti > Banke > Banke u sistemu kontrole naplate poreza od 2013.

Banke u sistemu kontrole naplate poreza od 2013.

Published by novci on 2012/5/21 (232 reads)


Banke u sistemu kontrole naplate poreza od 2013.Banke u Srbiji će početkom 2013. godine biti uključene u sistem kontrole naplate poreza i doprinosa, ali neće onemogućavati poslodavcima da isplaćuju zarade zaposlenima i ako nisu izmirili obaveze prema državi, izjavio je pomoćnik direktora Poreske uprave Srbije Dejan Vidojević za agenciju Beta.

Prema njegovim rečima, ova novina je predviđena izmenama Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji, koje će biti u primeni od 1. jula ove godine, ali će prelazni period biti do 2013. godine, do kada će banke u potpunosti biti spremne da se uključe u integrisani sistem naplate poreza i doprinosa.

On je za agenciju Beta rekao da će u tom sistemu biti Poreska uprava, banke, Uprava za trezor i Centralni registar obaveznog socijalnog osiguranja. Poreska uprava će i dalje obavljati potpunu kontrolu naplate poreza na zarade i obaveznih doprinosa, ali će banke kroz integrisani sistem kontrole imati uvid u podatke poreske službe, što će omogućiti pojednostavljivanje procedure naplate poreza i doprinosa, uštede poslodavcima i rast javnih prihoda, objasnio je Vidojević i dodao da će poslodavci imati jedan račun za uplatu poreza na zarade i doprinosa, a Poreska uprava će te njihove obaveze knjižiti na nalogu u koji će banke imati uvid.

Kada poreski obveznik u banku donese svoj nalog za uplatu poreza i doprinosa, banke će, na osnovu uvida u podatke koje će im dostavljati Poreska uprava, procenjivati da li je on validan. U slučaju elektronske dostave naloga, sistem će automatski raditi proveru podataka, naglasio je Vidojević.

Isplata zarada zaposlenima obavljaće se i dalje preko posebnog računa, u skladu sa ugovorima o radu, i neće zavisiti od toga da li poslodavac ima dugovanja po osnovu poreza i doprinosa. Poreski obveznici koji ne uplate porez na zarade i doprinose u predviđenom roku imaće dodatni rok od najviše deset dana da izmire te obaveze, a ako to ne učine ni u dodatnom roku, njihovi dugovi će biti obračunati zajedno sa novim zaduženjem i sledovaće im kazna ako nastave da kasne sa izmirenjem duga, upozorava Vidojević.

On je naglasio da banke neće imati dodatni posao uključivanjem u jedinstven sistem kontrole naplate poreza i doprinosa i po tom osnovu neće moći da naplaćuju provizije.

Prema procenama Poreske uprave, uključivanjem banaka u sistem kontrole naplate javnih prihoda godišnje obezbediće se rast poreskih prihoda za 21,3 milijarde dinara, a naplata doprinosa za 44,9 milijardi dinara, dok bi uštede poslodavcima iznosile 1,7 milijardi dinara, dodao je Vidojević.

Slični sistemi kontrole naplate poreza i doprinosa u koje su uključene banke, kako je naveo, postoje i u zemljama Evropske unije, kao i u Hrvatskoj i Makedoniji.

 

Navigate through the articles
Previous article Na kraju marta 20,1 odsto problematičnih kredita u Srbiji Oduzeti stanovi do tri puta jeftiniji Next article

Učitavam...

Biznis i finansije

Biznis i finansije 87
maj 2012.

Biznis i finansije 87: Poslovna infrastruktura Srbije
Poslovna infrastruktura Srbije
Krenuli, pa skrenuli

Prijatelji

Dunav osiguranje

NOD32

legalizacija softvera

Hotel Park
Belit
Uniqua osiguranje

Dom zdravlja Jedro

Biznis i finansije

Preko ramena

Doček Nove godine